30 Eylül 2013 Pazartesi

Baharatlı Çörek




























Bütün baharatlara bayılırım. Hele de bu tarifteki gibi kurabiye ile karışık eve yayılan çeşit çeşit baharatların kokusu, daha kurabiyeyi tatmadan doyuruyor insanı...Zaten sonbahar nedir ki, baharat, çay, kahve ve elma...Ama illa ki yanında sevdiğinle, sıcacık...

1,5 çay bardağı Süt   
2 su bardağı Toz şeker   
2 su bardağı Sıvı yağ   
3 çay kaşığı Tarçın
3 çay kaşığı Dövülmüş Karanfil                     
3 çay kaşığı Mahlep    
3 pk.Vanilya
8 Kakule                                                          
5 çorba kaşığı Hindistan Cevizi
1 pk.Kabartma Tozu                                       
4 su bardağı Buğday Unu           
4 su bardağı Kepekli Un                                 
Susam


Tüm malzeme hamur yapılır. 1 parmak kalınlığında açılarak bir su bardağı ile yuvarlaklar kesilir. Üzerine susam serpilerek 190 C fırında 13 dak. pişirilir.       

Afiyet Olsun..

27 Eylül 2013 Cuma

Prova Mankeni




Sanıyorum farkında olmadan bir "prova mankeni" koleksiyonuna doğru gidiyorum...Haydi hayırlısı...

Bir duvar yazısı vardı, "bu kostümlü prova değil, hayatın ta kendisi" diye..Evet, buna inanırım ben..Yaşanacak an şu andır, o en güzel elbiseler hemen şimdi, bugün giyilmelidir, en güzel tabaklar, masa örtüleri bu akşam kullanılmalıdır hiç beklemeden... Sen, hemen şimdi "sen" olmalısın, kendini ortaya çıkaracağın o "en doğru" zamanı hiç de beklemeden...Bu kitabı da onun için sevdim galiba..Diğerlerinin aksine "kendini değiştir, geliştir" demiyor "sen ol" diyor sadece, "utanmadan", "sıkılmadan", "saklanmadan", "seni sevmeyeceklerinden korkmadan".. Yoksa gerçekten yaşamış olur mu insan? Bir provadan öteye gider mi hiç o yaşam?


Herkese "kendisi" olacağı güzel bir hafta sonu diliyorum..

26 Eylül 2013 Perşembe

Mutfak Eksik Kalmasın Ama...


Feng Shui'ye göre melekler güzel enerji verirmiş eve...




Tamam, evi zaten bunu bilmeden donatmıştım meleklerle ama, mutfakta da bulundurmak lazımmış..Nasıl atlamışım bunu, hay allaaah, hemen başlıyorum çalışmalara :))

Ama önce sonbahar gelsin, bu günlerde yaz geri geldi İstanbul'a çünkü...Parklardayız, bahçelerdeyiz, sokaklardayız, gezmekle meşgulüz bugünlerde...Göztepe parkında geçen bu güzel günün ardından söyleyeceğim tek şey, eğer henüz gitmediyseniz ve eğer bu güneşli günler biraz daha devam ederse, bir uğrayın..."Görsel şenlik" dedikleri bu galiba...


25 Eylül 2013 Çarşamba

Damla Çikolatalı Muffin


Yazın son, sonbaharın ilk güneşli günlerinden birini yaşarken İstanbul'da ve iş günü olduğundan her yer sakin ve sessizken açık havada damla sakızlı bir fincan türk kahvesi keyfini yanında çikolatalı lokumla süslerken, aklıma düştü çikolatalı cookies.. 

Ama kurabiye yerine çikolatalı cookies tadında bir muffin denedim, buyurun...

2 su bardağı Un     
½ çay kaşığı Kabartma Tozu     
210 gr.Margarin     
1,5 su bardağı Toz şeker     
1 çay kaşığı Tuz     
2 çay kaşığı Vanilya     
2 Yumurta     
1,5 su bardağı Damla Çikolata

Margarin eritilip, çikolatalar dışındaki tüm malzeme çırpılır. Çikolatalar eklenip kaşıkla karıştırılıp, muffin kalıplarına paylaştırılır. 190 C fırında 30 dak. Pişirilir.

Afiyet Olsun...

Haaa, bu da canım "cake tester"ımın fotoğrafı...Benim gibi mutfak meraklısına "kürdan testi", "bıçak denemesi" falan yakışır mı hiç? Yıllar önce, daha Habitat Türkiye'ye gelmeden önce bir yurt dışı seyahatimde alıp gelmiştim, gözüm gibi bakarım o zamandan beri, sizlerle de tanıştırmak istedim bu sefer...Yani "kek pişmiş mi" kontrolümüz dahi gayet bilimseldir, ona göre, yanlışlık olmasın :))


24 Eylül 2013 Salı

Her Eve Lazım


Aslında biliyordum, televizyonda bir aralar çok rastlıyordum, ama yeni ürünlerinden, daha doğrusu televizyonda tanıtılan ürünleri dışında çook daha fazlası olduğunu Tavsiye Kanalı sayesinde öğrendim. 

Sadece ütü, elektrik süpürgesi, tencere-tava değil, hediyelik olarak da çok güzel ürünler var, hem de indirimde şu aralar..Ben ev aksesuarları kısmına bayıldım, takı dolapları,  tepsiler, hele de o kedicikli kurabiyelik...İncelemek isterseniz, buradan..

Eve döndüğümüz bu günlerde birilerine hediye verecekseniz, ya da daha iyisi kendinizi ödüllendirecekseniz, uğramadan geçmeyin...

23 Eylül 2013 Pazartesi

Melek


Girişte, salonda, banyoda, yatak odasında, her yerde...Dünyadan ve insanlardan önce yaratıldıkları söylenir meleklerin, bazı evlere de hiç girmedikleri..Belki de ondandır her zaman dekorasyona meleklerle başlamam ve meleklerle yapmam son dokunuşu..Saflıkları mıdır gönlümü çelen, yoksa o tombul çocuk bedenlerindeki muziplikleri mi? Ya da kanatları, onları görünmeden her yere götüren...Beyazlıkları mı? Halam mı yoksa tanımadan benzediğim, tanışmadan ısındığım?

20 Eylül 2013 Cuma

Bir Yaz Daha Bitti


Assos, daha da detay vermek gerekirse Kadırga Koyu..

Tertemiz bir hava, görebileceğiniz en berrak deniz, havadaki nemi dağıtan nazlı bir rüzgar, hele de Eylülse zaman, sizin gibi bir kaç şehir kaçkını dışında tam bir sessizlik..

Yıllardır gidiyorum, her yıl Eylül'de çok özlüyorum..

Ey deniz, ey kumsal, boşalttığımız şezlonglar ve ardımızda boynu bükük bıraktığımız şemsiyemiz, görüşürüz belki yine, belli mi olur?

11 Eylül 2013 Çarşamba

O Kadar Oldun Mu Sen?


O kadar oldun mu sen? O kadar büyüdün mü küçük kız? Daha kaç gün önceydi, fırfırlı eteklerinle sek sek oynardın mahallede? Kırmızı rugan ayakkabıların daha yeni çatlamamış mıydı adım attığın yerlerinden? Ne zaman geçtin topuklulara, botlara, çizmelere de, ne zaman bırakıp geri dönüverdin yine o düz pabuçlara?

Çocuk olmayı çocuk yapmaya tercih edişinin üzerinden geçen yıllarda, bir çocuğu değil, hep çocukluğunu özleyişin, sadece iyi anıları tutup kalanını silen hafızandan mıdır, bencilliğinden mi? Şimdi "koca kadın" haline bakmadan giydiklerin, daha da önemlisi çıkarttıkların; yaptıkların, daha da önemlisi yapmadıkların; söylediklerin, daha da önemlisi söylemediklerin; sadece işine geleni öğrenip kalanını bir türlü kavrayamayan o övündüğün aklından mıdır, umursamazlığından mı?

Artık ikimiz de biliyoruz ki, o çiller, "büyüyünce geçer" diye beklediğin o çiller, o tombul beyaz kollar ve o her söylenene inanan çocuk kalbin hiç geçmeyecek. İkimiz de biliyoruz ki artık, ya seveceğiz, ya kabulleneceğiz, ya da ikisi birden..Ama bu "köprüden önceki son çıkış".  O kırmızı fırfırlı etek için vakit zaten çook geçse de, yaramaz bir atkuyruğu için, plastik boncuklu rengarenk bir bilezik için, ağzının kenarından sarkan bir damla çikolatalı dondurmayı yalamak için biraz daha vakit kaldı..

Haydi bakalım, mumlarını üfle, dileğini tut, ben alkışlıyorum seni işte yaşadığın her gün yaptıkların ve en çok da yapmadıkların için "mutlu yıllar" diye bağırarak ve şaşırarak pastanın üzerindeki mumların çokluğuna..O kadar oldun mu sen? O kadar büyüdün mü küçük kız?

10 Eylül 2013 Salı

Elmalı Rulo


Elmalı kurabiyeleri çok severim, daha önce paylaştığım elmalı bir sürü tarifi hatırlarsınız. Bu seferki görünüşü ile farklı, yapılışı ile pratik ama o yumuşacık hamurun içinden fışkıran tarçınla karışık elma ve ceviz tadı ile bir başka..Bu rulo daha çok lokumu andırıyor hatta..Tarif Büyüleyen Mutfak Kokusu'ndan..

250 gr.Margarin
5 su bardağı Un
3 çorba kaşığı Yoğurt
1,5 su bardağı Pudra Şekeri
1 pk.Kabartma Tozu
1 pk.Vanilya
İçi: 
5 Elma
3 çorba kaşığı Toz şeker
1 su bardağı Ceviz içi
Tarçın

Elmalar soyulup, çekirdekleri çıkarılarak rendelenir. Şeker ve tarçın ile suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirilir ve içine dövülmüş ceviz eklenerek soğumaya bırakılır. Küp küp kesilmiş margarin, un,yoğurt, pudra şekeri,kabartma tozu ve vanilya yoğurulur. 1/2 cm kalınlığında açılır, üzerine elmalı harç yayılıp rulo yapılır. Rulo, yağlanmış bir kek kalıbına yerleştirilerek 175 C fırında 50 dak. pişirilir. Üzerine pudra şekeri serpilip, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet Olsun..







9 Eylül 2013 Pazartesi

Kuşlar ve Toprak




Çeşitli renkleri hem kıyafetlerimde hem de evimde kullandığım her denemem, sonunda bir gün, bir noktada, toprak tonlarına dönüşümle neticelendi..Sonunda anladım ki, sanıyorum Başak burcunun da etkisi ile hijyenik beyazlar, başakların kremleri, bejleri, toprağın açık kahveleri ve Eylül ayının o güzel yağmuru bekleyen göğünün grileridir bana huzur veren... 

Çoğunuz için bomboş sayılabilecek salonumun sehpalarının, dolaplarının süsleri ise genellikle kanatlılar nedense...Özgürlüğüme kanat çırparak işimden ayrılıp başladığım "kafa emekliliği" hayatımla başlayan bir kanatlanma, uçma, kuş sevgisidir ki sormayın..

Paşabahçe'den aldığımız bu "öpüşken" kuşlar, ince beyaz sır'larının altından gözüken toprak rengi seramikleriyle işte tam da anlatmak istediklerimi anlatıyor, kuşlar ve toprak...




3 Eylül 2013 Salı

Çark Tatlısı


Canınız tatlı çekiyorsa bu aralar, işte size hafif bir tatlı. Hem yapılışı kolay hem de görüntüsü ile de göz okşayan bu tarifi deneyin, sık sık tekrarlamak isteyeceksiniz.. 

1 Yumurta                      
125 gr.Margarin     
1 su bardağı Süt     
1 paket Vanilya     
6 su bardağı Un    
1 paket Kabartma Tozu   
3 çorba kaşığı Kakao         
1 su bardağı Ceviz     
3,5 su bardağı Toz şeker  

Yumurta, un, oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin, süt, vanilya ve kabartma tozu hamur yapılır. Hamur iki parçaya bölünür. Bir parçaya kakao eklenip yoğurulur. Beyaz hamur 0,5 cm.kalınlığında açılır. Üzerine dövülmüş ceviz içi serpilir. Kakaolu hamur da aynı kalınlıkta açılarak diğer hamurun üzerine yerleştirilir. İki hamur birlikte tekrar açılarak rulo yapılır. Rulo buzlukta 20 dakika bekletilir. Rulo 1 parmak kalınlığında kesilerek yağlanmış tepsiye dizilir ve 175 C fırında pembeleşene kadar 30 dakika pişirilir. Tatlı fırından alınıp soğumaya bırakılır. Toz şeker, 3 su bardağı su ve limon suyu 10 dakika kaynatılarak ılık tatlının üzerine dökülür.

Afiyet Olsun.


2 Eylül 2013 Pazartesi

Detaylar


Hani bazen iyice yaklaşmak gerekir ya detayları görebilmek için, bazen de gözlerini kapatıp uzaklaşmalı insan, aklında kalan detayları hatırlamak, hatıralarını silip, düzeltip öyle saklamak için kafasının içinde, tam da hatırlamak istediği gibi ve yeniden açtığında gözlerini hayata, kaldığı yerden, ama düzelterek, ama değiştirerek, geliştirerek detayları yeniden görebilmek için...

1 Eylül 2013 Pazar

Hindistan Cevizli Muffin


Bu pofuduk ve hafif kekçikler, içlerindeki karbonatın da etkisiyle, pastanelerde "şam kurabiyesi" diye satılan iri kıyım-büyük boy kurabiyelere benziyor..Ama biz süslü olduğumuzdan tabii (!), öyle yuvarlak, gelişi güzel bırakamadık, yıldız yıldız yaptık işte..

Yine çok pratik, hemen yapın, akşama yersiniz...

3 Yumurta     
1,5 su bardağı Pudra Şekeri     
1 çay bardağı Sıvı yağ        
200 ml.Krema
1 su bardağı Hindistan Cevizi                        
1,5 çay kaşığı Karbonat     
3 su bardağı Un
1 pk.Vanilya

Yumurtalar bir kaba kırılır. Şekerle çırpılır. Yağ, krema, vanilya, karbonat, Hindistan cevizi ve un eklenip tekrar çırpılır. Muffin kalıpları yağlanıp, kalıpların yarısına kadar kek doldurulur. Üzerlerine biraz hindistan cevizi serpilerek 200 C fırında 25 dak. Pişirilir.   

Afiyet Olsun.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...