23 Kasım 2016 Çarşamba

Günün Tabağı


Kış demek, biraz da "gırtlak" demek biz Türkler için, sanki yaz değilmiş gibi:)) Neyse, kışın bol kalori lazım ısınmak için, bu mağara devrinden gelen bir alışkanlığımız belki de, yerden, tepeden, her yerden ısıtmalar hayatımıza girmiş olabilir, artık eski kalın kazaklarımızı, paltolarımızı, çoraplarımızı giyecek yer bulamayıp, bir "kar tatili" için saklıyor olabiliriz ama, kışın adı bile üşütüyor ve hemen çorbayı, sıcak ekmeği hatırlatıyor insana..(Bana ayrıca kestane, salep, boza, sıcak leblebi, ve bütün fena fena yiyecekleri de hatırlatıyor ama, o konulara girmiyoruz şimdi bu yazımızda).. 


İşte biraz bu "gırtlak" sebeplerinden, biraz da belki dışarıdan çok içerilerde geçirilen kış günleri için sevdiğim ev içi aktivitelerinden olduğundan kışları bizde "günün ekmeği" oluyor sıklıkla..Yoğurması, beklemesi, heyecanla fırından çıkışına kadar sabretmesi ayrı güzel, eve yayılan o pişmiş ekmek kokusu ayrı..Yemeler kısmına girmedim bile daha bakın..

Ve bugünün ekmeği, çavdarlı, cevizli..Yağımı eğlenceli, kendisi sağlıklı, görüntüsü havalı..Fotoğraflayıp bundan bir post yapması da cabası..Tavsiye ediyorum ve hemen anlatıyorum.. 


270 ml.Su     
1 tatlı kaşığı Tuz     
370 gr.Un     
90 gr.Çavdar Unu     
1,5 çay kaşığı Instant Maya     
1 su bardağı Ceviz İçi

Tüm malzeme yoğurularak oda sıcaklığında 1 saat mayalanması için bekletilir. Hamurdan küçük parçalar koparılarak şekil verilir ve fırın tepsisine dizilir. 180 C fırında 30 dak. Pişirilir. Fırından çıkınca üzerlerine nemli bez örtülerek bir kaç dakika bekletildikten sonra servis yapılır. 

Afiyet Olsun..


1 yorum:

Ne dersiniz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...