26 Ocak 2017 Perşembe

Nazar



Artık alıştık tabii, bu sadece uçuşup yere bile değmeden eriyiveren kar taneleri kesmedi bizi..Kar görmeyen, kar tatili keyfi yaşamayan kentlerin nazarı mı değdi yoksa? :)) Aman canım, "nazar etme ne olur, taşın senin de olur", hem de bütün ızdırabı, trafiği kilitlenmiş daracık, bozuk yollarındaki sefaleti de hediyesi :))

 Yine de önlem almalı..Nazar boncuklarını oldum olası severim ben, kuşlusu, kalplisi, damlası, yuvarlağı, Hz. Fatma'nın eli, her şeklini..Ama bu, bence renkleriyle, minareleriyle, hilaliyle, tam Türk işi, en güzeli..Filiz Türkocağı tasarımı..Her tasarımı hayat dolu, cıvıl cıvıl, bu topraklarda doğduğuna, yaşadığına şükrettiriyor insanı, ama bu, ille de bu nazarlık..Ellerine sağlık, bize de neşe verdi, işlerken bile yaşadım coşkuyu, duvarda da çok güzel duracak eminim..Astığımda paylaşırım tekrar, bu halini heyecanıma verin..Burada paylaşırım ya da Hasmavi'de..Facebook'ta beni bulup beğendiniz değil mi? Hasmavi..

Hiçbirinize nazar değmesin, işiniz gücünüz hep rast gelsin..



23 Ocak 2017 Pazartesi

Yılın Son Kurabiyeleri


Hava biraz fırsat verince, dışarıda daha çok vakit geçiriyor insan..Tabii o zaman da post yayımlamak için "gelsin, eskiler"..Geçen yılın son kurabiyeleri gibi..Yılbaşı günü hazırlamıştım bunları..Yani bir anlamda yeni yılın da ilk kurabiyeleri..Ama her güne uyar, sevgililer gününe de mesela..Amaan, kurabiye olsun da, bize hep uyar..


Kurabiyelerin biri muskatlı, biri portakallı..Ama her ikisi de çok kıtır, hoş kokulu ve görünümleri tam benim sevdiğim gibi, oldukça profesyonel..(yani bana göre:)) ) ..Muskatlı halkalarla başlayalım o zaman:

3 çay bardağı Un     
½ pk. Kabartma Tozu     
125 gr.Oda Sıcaklığında Margarin     
4 çorba kaşığı Pudra Şekeri     
1 pk.Vanilya     
1,5 çorba kaşığı Kakao     
1,5 çay kaşığı Muskat Rendesi
Üzeri: 
1,5 kahve fincanı Pudra Şekeri     
1 çorba kaşığı Su

Tüm malzeme yoğurulur. Unlanmış tezgahta açılarak kurabiye kalıbı ile halkalar kesilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek160 C fırında 15 dak. Pişirilir. Üzeri için bir kasede pudra şekeri su ile ezilir. Buzdolabı poşetine doldurularak, poşetin ucu kesilir. Fırından çıkan kurabiyeler soğuyunca üzerleri pudra şekerli glazür ile süslenir.



Portakal Glazürlü Kurabiyeler

1 Yumurta     
125 gr.Oda Sıcaklığında Margarin     
1,5 çay bardağı Pudra Şekeri     
1 pk.Vanilya     
3 su bardağı Un    
Üzeri: 
1,5 kahve fincanı Pudra Şekeri     
2 çorba kaşığı Portakal Suyu     
40 gr. Bitter Çikolata 

Tüm malzeme yoğurulur. Unlanmış tezgahta açılarak kurabiye kalıbı ile kesilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek175 C fırında 15 dak. Pişirilir. Üzeri için bir kasede pudra şekeri portakal suyu ile ezilir. Buzdolabı poşetine doldurularak, poşetin ucu kesilir. Çikolata ben mari usulü eritilir ve çikolata da aynı şekilde başka bir buzdolabı poşetine doldurulur. Fırından çıkan kurabiyeler soğuyunca üzerleri pudra şekerli glazür ile süslenir. Çikolata ile çizgiler yapılarak servise kadar donmaya bırakılır.

Afiyet Olsun..

21 Ocak 2017 Cumartesi

Çiçekli Yol



Goblen beni korkutmuştur hep..O tablo gibi manzaraların, reprodüksiyonların nasıl olup da yarım çarpılarla hayata geçebileceğine aklım ermemiştir hiç..Tamamı net karelerle şematize edilmemiş bu resim baskılarını gerçeğine uygun ve hayal gücünden de bolca katkıda bulunarak işlemeye çalışmak..Yok, hep korkutmuştu beni, hala da korkutuyor, bir tanesini deneyip, bitirmiş olmama rağmen.. 


Bu resme de vurulmasam, kolay kolay cesaret edemezdim..Fransa'dan bir çiçekli yol ama, ne kadar da bizim Kaleiçi'ne benziyor Sığacık'taki..O sokaklarda gezer gibi oldum işlerken, burnumun direğini sızlattı bir yandan da..6 kat muline iplikle işledim, dolu dolu oldu, korktuğum gibi araları açık kalmadı yarım çarpının, ama kanaviçeye öyle alışmışım ki, hep bir eksiklik duygusu, hep bir tamamlama isteği o yarım çarpılardan..

Bitti, ben de bittim..Parmaklarımda delikler, içimde huzur, çiçekli yol karşınızda..Yürümeye hazır.. 

20 Ocak 2017 Cuma

Yağ Tenekeleri



Elin sadece kızı değil, oğlu da böyle dekupaj falan yapıyor..Bir internet sitesinde, uçak maketi yapan bir adamcağız, bu uçak yağı etiketlerinden malzemeleri için kutular kaplamış, boyamış, yapmış işte bir şeyler..Hatta kullanalım diye farklı boyutlarda resimleri de yayımlamış..Helal olsun, ne diyeyim başka..  



Benim de tam aradığım şeydi, zaten fikri görünce hasetle parlamıştı gözlerim, şöyle bir kısılıvermişti kıskançlığımın ateşinden de, resimleri de edinince, iyice yüz buldum, hemen konserve kutularımla işe koyuldum, malum bizim evde de minik bir hangar var, uçağımız bol, maketimiz çeşitli..

Şık oldular, sevdim, yaparken de, hediye ederken de..Acaba kendime de şöyle nostaljik etiketlerle yağ tenekeleri, bisküvi tenekeleri falan mı yapsam çiçekler ekmeye içine baharla birlikte..Hmmm, baharı görelim de, deneyelim bunu biz...

13 Ocak 2017 Cuma

Yenisi



Tatilde, elimdeki battaniyenin bitişi ile bir anda düşüverdiğim o "boşta kalan elimi-kolumu nereye koyacağım?", "peki sadece televizyona bakarak televizyonun karşısında nasıl oturacağım?" sorunsallarının çözümüdür bu, yastık değil geçmeyin..Battaniyenin artık yünlerindendir, yani hem yünleri kurtarıcı, hem hayat kurtarıcı bir anlamda:))

Tığ dünyasına armağan olsun, haydi bakalım..

12 Ocak 2017 Perşembe

Şu Ekşi Maya Dedikleri



Evet, sonunda ekşi mayanın da hazırı çıkmış..Bakmak, büyütmek, beslemek yok.."öyle de ekşi maya olur muymuş?", "aynı tadı verir miymiş?"  demeyin, güzel bir lezzet veriyor..Çakması oluyor belki ama, denemeye, tatmaya, bu lezzeti evde pişirdiğiniz ekmeklere de vermeye değer..İşte tarif, işte püf noktaları..Kolay gelsin..

250 gr.Tam Buğday Unu     
250 gr. Buğday Unu     
300 ml.Ilık Su     
3 çorba kaşığı Zeytinyağı     
1,5 tatlı kaşığı Tuz     
2 tatlı kaşığı Toz Şeker     
35 gr. Hazır Ekşi Maya


Tüm malzeme yoğurulur. Oda sıcaklığında üzeri kapalı olarak 2,5 saat bekletilir. Hamura ekmek şekli verilerek üzeri bıçakla çizilir. Yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirilerek tekrar oda sıcaklığında 30 dak. Daha bekletilir. 180 C fırında 40 dak. Pişirilir. Fırından çıktıktan sonra 10 dak. bekletilir. Üzerine biraz un serpilerek servis yapılır.

Afiyet Olsun..

8 Ocak 2017 Pazar

Kim Korkar Korkuluktan?



Adı korkuluk ama, farkındayım, insanlar kadar korkutucu değil, aksine cana yakın, sevimli..2 çöp şiş, biraz üçgen kumaş..Ve keçe..Kim bilir hangi saksının dibini süsleyecek..Korkutmak için değil, daha da çok sevdirmek için kendini..Amaann, korkacak öyle çok şey var ki, bu da korkutmasın artık, ne olur? 



7 Ocak 2017 Cumartesi

Hep Beyaz, Bembeyaz



Her yer beyazlara büründü..Grip mikroplarını öldürecek, şehri saran o inşaat, hafriyat yığınları örtecek, kamyonların aşındırdığı yollardaki çukurları kamufle edecek..Gökten yağan o pamuk şekerleri, acıları, umutsuzlukları örtecek kar topu oynamaya dışları çıktığımız o yarım saat..Ortaokul yıllarımdaki o uzuuun, kar tatili üzerine eklendikçe uzayan o sömestr tatiline götürecek beni..Babamın sabah erkenden yaktığı sobanın kokusu ile verdiği okul tatili müjdesi birbirine karışacak, damağımda limonlu ıhlamur tadı bırakacak..

Kar eriyip, eskisinden daha kara, daha balçık, daha kötü bir çamura yerini bırakana kadar çocuk olma hakkımızı kullanacağız, oyun oynama, sınırsızca salep içme, saymadan kestane yeme, korkmadan haberleri seyretme.. Camın önünde geçen zamanlar dışında biraz da masa başında..Eski ahşap karabiber değirmenine, tam da sokağa uygun bir beyaz elbise giydirme, boyama, süsleme..Kar bitse, kimse üşümese, kimse ne yakacağını, nasıl yakacağını, nasıl ısınacağını düşünmesi, ama hep beyaz olsa, hep bembeyaz..



5 Ocak 2017 Perşembe

Minik, Hızlı, Neşeli



Bazen saniyeler içinde canlanıverir her şey..Bir kaç renkli parça, yeni zamanlarından nimetlerinden bazı pratik buluşlar..Bir şekil, bir ütü..Son zamanlarda iyiden iyiye kullanmaktan hoşlandığım, içimi ısıtan, bana iyi gelen kurulama bezlerim..Bazen minik bir şeydir yüzümüzü güldüren, hemen bir çay yapıp, karşımızda elimizin o hızlı emeği, neşe ile güne başlatan..Bazen hayat bu kadar basittir aslında..



4 Ocak 2017 Çarşamba

Diamant



Yine bir Aylin Yazıcıoğlu tarifi.. Çikolata kalıbı gibi, yumuşak ama dolgun, kaymağımsı bir kurabiye bu.. Evde yapıldığına inanmak zor..Ama başarı için en önemli nokta şu buzdolabı aşaması, çok ama çok önemli..Adı mı? Kenarındaki toz şeker pırıltılarından geliyor..Elmas gibi parlasın sizin çay saatinizde de.. 

200 gr.Oda Sıcaklığında Margarin     
80 gr.Pudra Şekeri     
1 Yumurta     
200 gr.Un     
25 gr.Kakao
Üzeri: 
1 Yumurta Akı     
Toz şeker 

Tüm malzeme yoğurulur. Şeffaf folyoya alınarak, ince uzun bir silindir şeklinde yuvarlanır. Buzluğa kaldırılıp, sertleşmesi beklenir. Sertleştiğinde folyodan çıkarılarak önce yumurta akına, sonar da toz şekere bulanıp, 1 parmak kalınlığında dilimlenir. Erimeden yağlı kağıt serili tepsiye dizilerek 170 C fırında 10 dak. Pişirilir.  

Afiyet Olsun..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...